Moeders leefden door een hel tijdens de lockdown. Voor sommigen van ons is het nog niet voorbij | Ouders en ouderschap

June 16, 2022

Reacties

My vier jaar oude zoon, Oscar, is een Covid-kind. Geboren in 2017, was hij twee en een half toen de wereld op slot ging. Net als de rest van zijn generatie heeft hij een aanzienlijk deel van zijn vormende jaren doorgebracht weg van familie, vrienden, klaslokalen en andere aspecten van het openbare leven.

Net als iedereen aan het begin van de pandemie, hebben we ons best gedaan: we haalden Oscar uit de kleine thuisopvang waar hij slechts drie maanden naar toe ging en beschermden hem op zijn plaats. Ik zette mijn carrière opzij en vormde een pod met vier andere moeders. Mijn man en ik namen Oscar en zijn kleine zusje mee naar parken, terwijl we onze vingers kruisten dat ze niet te dicht bij andere kinderen zouden komen.

We probeerden te compenseren, maar de uitdaging om aan de sociale behoeften van onze kinderen te voldoen en onze volwassen verantwoordelijkheden in evenwicht te houden, was enorm.

Ik stond te popelen om weer aan het werk te gaan – en ons gezin had het inkomen nodig – dus toen de scholen afgelopen september weer opengingen voor persoonlijk leren, hebben we Oscar ingeschreven bij onze plaatselijke kleuterschool.

Vanaf het begin vertoonde onze zoon gedrag dat zijn leraar en de administratie als zorgwekkend beschreven.

Hij kon zijn naam niet schrijven. Dit was het eerste probleem dat ze onder onze aandacht brachten. Zijn leraar vertelde me dat hij weigerde een potlood in zijn hand te houden, dus gaf ze hem een ​​stift. Oscar pakte het aan en trok over zijn gezicht en het bureau. De lerares liet me foto’s zien die ze met haar telefoon had gemaakt, die ze omschreef als ‘documentatie’.

Ik stond daar en voelde me een beetje tentoongesteld. Ik wist niet goed wat ik met deze informatie aan moest. Oscar was zeker geen kind dat ik als gehoorzaam zou omschrijven, maar we kregen dingen voor elkaar en het leven in ons huis was gelukkig en harmonieus. Hij wist wel beter dan op zichzelf te tekenen.

Toen ze me vertelden dat hij niet in de rij zou staan ​​of aan zijn bureau zou zitten, dacht ik, natuurlijk niet. Hij is vier! Was het niet hun taak om hem te leren hoe hij deze dingen moest doen?

En de dag dat hij zich uitkleedde terwijl hij in de rij voor de badkamer stond te wachten, was ik onverstoorbaar. ‘Het verbaast me dat het niet eerder is gebeurd,’ zei ik. “Mijn kind heeft een hekel aan broeken.”

De moeilijkheden bleven aanhouden en dus werkten we mee aan acht weken gedragsinterventies. Stickerkaarten, beloningen en straffen – niets werkte bij Oscar.

In het begin wilde ik het allemaal toeschrijven aan hoogbegaafdheid. Hij was een spraakzaam, vroegrijp kind. Misschien kreeg hij niet genoeg aandacht in een kamer met 20 kinderen. Toen ik hem vroeg waarom hij niet gewoon deed wat er van hem werd gevraagd, zei hij dat het te saai was. Hij is onder-gestimuleerd, Ik dacht.

Enkele maanden later kregen we een nauwkeuriger portret van mijn zoon. Volgens een onderwijsbeoordelaar bewoog hij zich door het klaslokaal, volledig non-verbaal, en negeerde elke omleiding. “Overweldigd” was het woord dat de beoordelaar gebruikte. Hij was soms destructief en leidde de rest van de klas af. Als een volwassene hem probeerde om te leiden, werd hij agressief.

De week voor Thanksgiving riep Oscars directeur een spoedvergadering bijeen. Via Zoom legde ze uit dat de school niet over de middelen beschikte om met hem om te gaan, en daarom brachten ze de tijd van mijn zoon in het programma terug van vijf naar twee uur, vanaf de volgende dag.

Het was de noodzakelijke verhuizing voor de school, maar het was niet de juiste interventie voor ons gezin – en het had een nadelig effect op Oscar.

Nadat zijn uren waren ingekort, werd het een fysieke strijd om hem elke ochtend het gebouw binnen te krijgen. Aan het einde van zijn verkorte dag zou een andere paraprofessional mijn zoon in stilte aan mij overdragen, en hij zou de hele weg naar huis stilletjes in zichzelf snikken.

Thuis werd mijn voorheen vrolijke kind steeds uitdagender. Normaal gesproken vriendelijk en beschermend, begon hij zijn kleine zusje te slaan. Hoewel hij bijna een jaar eerder zindelijk was geworden, maakte hij zichzelf nat. Hij begon door zijn speelgoed en kleren te kauwen. Hij herhaalde vreemde zinnen, zoals “Ik vind je leuk, maar ik vind je niet leuk” of “het is rood, maar het is niet rood”. Hij zei minstens honderd keer per dag: ‘Ik weet niet wat er gaat gebeuren’ en ‘Ik vind je leuk, mama’.

Foto: Greatstock/Alamy

Na een stortvloed van evaluaties werd bij ons slimme en gevoelige kind niet-gespecificeerde angst en ADHD vastgesteld, evenals: oppositionele opstandige stoornis, een stigmatiserende en toch twijfelachtige diagnose, vooral voor een kind zo jong als mijn zoon. De commissie voor voorschoolse educatie van ons schooldistrict – beheerders, onderwijzers en maatschappelijk werkers die in dienst zijn van het district en die Oscar nog nooit hebben ontmoet – zei dat hij thuishoorde in een kleine therapeutische groep die zijn sociaal-emotionele ontwikkeling zou ondersteunen.

Volgens de commissie die verantwoordelijk was voor het vinden van een programma voor hem, waren de openbare opties vol.

Ik was alleen.


MUw man en ik zijn niet rijk, maar we hebben het financieel niet zo moeilijk als mijn ouders. We zijn allebei zeer goed opgeleid en ik heb verschillende hogere graden, waaronder mijn master in kinderonderwijs. Ik heb drie jaar als lerares op een basisschool gewerkt, waar ik kinderen lesgaf in kunst en creatief schrijven. Daarvoor werkte ik als onderzoeksassistent en bestudeerde ik de Touchpoints-methode, een professioneel curriculum gericht op het begrijpen van de ontwikkeling van kinderen jonger dan drie jaar.

En toch.

Zelfs met mijn middelen en ervaring was het navigeren in het speciaal onderwijssysteem buitengewoon moeilijk. Elke lerarenconferentie, elke evaluatie die mijn zoon doorstond, ondermijnde mijn zelfvertrouwen totdat ik volledig aan mezelf en mijn kernovertuigingen twijfelde. Ik voelde me incompetent, alsof ik niet voor mijn eigen kind kon zorgen.

In februari bracht het Witte Huis een factsheet scholen herinneren aan hun verplichting om leerlingen met een handicap passende evaluaties en diensten te bieden, ongeacht de uitdagingen waarmee ze als gevolg van de pandemie worden geconfronteerd. Maar kinderen met speciale behoeften blijven wegkwijnen zonder de diensten waar ze volgens de wet recht op hebben.

Ik hoorde van andere ouders dat Oscar wettelijk recht heeft op diensten, maar het district vertelde me dat het onwaarschijnlijk was dat ze dit jaar een setting voor mijn kind zouden kunnen vinden, en stelde voor dat ik hem inschreef voor een karateles om “aan zijn sociale en emotionele behoeften te voldoen” .

Ik moest het heft in eigen handen nemen, dus maakte ik een Excel-document van elk openbaar en privéprogramma binnen een straal van 40 mijl en mailde ik elk van hen om te zien of ze ruimte hadden. Ik stond erop dat het district Oscar zou laten beoordelen door een ergotherapeut, die ontdekte dat hij naast zijn diagnose ook een sensorische verwerkingsstoornis en fijne motorische vertragingen had.

Ik heb ook duizenden dollars betaald voor een privé-evaluator om me een nauwkeurigere diagnose te geven. Ze bevestigde zijn eerste diagnose van ADHD en angst. Ze diagnosticeerde hem ook met een sociale pragmatische communicatiestoornis, een aanhoudende moeilijkheid met verbale en non-verbale communicatie in sociale situaties die niet kan worden verklaard door een laag cognitief vermogen. SPCD is een kenmerk van autisme, maar hij bleek niet autistisch te zijn, en deze psychiater stelde ook niet vast dat hij ODD had, maar ze was het met mijn intuïtie eens dat zijn verzet een reactie is op zijn angst.

Ik deed dit allemaal rond 4.30 uur toen een van mijn kinderen me voor het eerst wakker maakte, ‘s avonds na het bedtijdritueel van de kinderen, en soms midden in de nacht.

Zelfs met de steun van mijn man voelde ik me volkomen alleen.


l moest onlangs denken aan een nieuwsbericht dat ik hoorde toen ik jonger was, over een moeder die haar kinderen vastbindt in hun autostoeltjes en het gezinsvoertuig in een waterig graf lanceert. De exacte details zijn onbelangrijk, omdat er veel soortgelijke tragedies bestaan. Ze spreken tot onze verbeelding, want het idee van een moeder die zoiets zinloos doet, is afschuwelijk.

Tot voor kort vond ik zulke daden ook volkomen onbegrijpelijk. En toen leefde ik door het laatste jaar van mijn leven, en op een bepaald niveau was het logisch. Ik zie nu hoe een moeder die worstelt met haar geestelijke gezondheid kan breken onder de druk van de boodschap van de samenleving dat niemand anders voor haar kinderen kan zorgen en dat niemand ze behalve zij kan beschermen.

Negen maanden lang heb ik mijn leven gewijd aan de zorg voor mijn zoon met speciale behoeften. In plaats van een inkomen te verdienen of mijn carrière te onderhouden of mijn huis schoon te maken of voor mijn dochter te zorgen of contact te maken met mijn man of voor mezelf te zorgen, vocht ik voor de zorg die hij nodig had.

Ik heb me zo bezorgd, hopeloos en doodsbang gevoeld dat ik zelf suïcidaal werd.

potloden en pennen in een emmer in een klaslokaal
Foto: lovethephoto/Alamy

De impact van lockdown is niet helemaal bekend, maar onderzoekers kan voorspellen dat maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het virus in te dammen bepaalde risicofactoren creëerden (economische onzekerheid, depressie van de ouders) en tegelijkertijd kinderen van beschermende factoren beroofde (relaties met vrienden en familie, betrokkenheid bij hun gemeenschap). Kinderen met een risico op ontwikkelingsachterstanden en verschillen hebben zelfs meer kans om negatief te zijn beïnvloed.

Ik kreeg het gevoel dat Oscar abnormaal was totdat ik met andere ouders en leraren sprak. Een leraar uit de tweede klas die ik sprak voor een artikel over burn-out van de leraar beschreef haar klas als “wild”. Ze zei aan het begin van het jaar dat ze elkaar allemaal aan het bijten waren en ronddraaiden. “Vergeet academici,” zei ze. Halverwege het schooljaar “leren we nog de basis: zitten, luisteren en vragen stellen.”

In maart gingen mijn man en ik naar een openbaar therapeutisch programma van de lijst van het district. Het was niet zoals in een klaslokaal waar ik ooit had gezeten. Er waren geen tekenen van leren. Er waren geen boeken. Geen kunst. Geen speelgoed. Het leek meer op een kennel dan op een kleuterschool.

Deze faciliteiten zijn de meest beperkende omgeving en ontworpen voor kinderen met een ernstige handicap. Zijn leeftijdsgenoten zouden uitsluitend non-verbale kinderen met leerproblemen zijn geweest. Ze zijn niet geschikt voor een spraakzaam, energiek kind als mijn zoon.

Voor beter of slechter, er was toch geen plek.


WToen we stopten hem naar school te sturen, veranderde Oscar’s gedrag vrijwel onmiddellijk. Hij stopte met op dingen te kauwen, zichzelf nat te maken en zijn zus te slaan. Zolang ik hem onder mijn hoede heb, is hij zo vriendelijk en gedisciplineerd als je van een vierjarige mag verwachten.

Natuurlijk moet hij leren hoe hij in de buurt van andere kinderen en volwassenen moet zijn, en weg van mama. Hem leren hoe hij een deel van de wereld kan zijn zonder mij is het enige werk dat ik niet kan doen.

Daarom hebben mijn man en ik, na maanden wachten, besloten om Oscar in te schrijven op een privéschool voor kinderen met speciale behoeften. De enige beschikbare plek in een programma binnen een straal van 40 minuten was toevallig een Oscar-paradijs: 200 hectare ongerept bos, biodynamische tuinen en borrelende beekjes waar mijn zoon zelfgemaakte boten zal laten drijven, appelbomen zal beklimmen en brood zal bakken.

De kosten van het programma bedragen bijna $ 70.000 per jaar, wat meer is dan 80% van het gezinsinkomen. We hebben een advocaat ingehuurd en zijn van plan om het district aan te klagen voor vergoeding – we zijn optimistisch dat we zullen winnen.

Moeder leest voor aan peuter op schoot
Foto: PhotoAlto/Alamy

Behalve onderhandelen met zijn nieuwe vrienden en op zijn billen leren zitten in afwachting van een snack, wordt er verder weinig van hem gevraagd. Voor kinderen als Oscar is dit al veeleisend genoeg. Zelfs in een kleiner klaslokaal vraagt ​​Oscar veel aandacht voor zichzelf. Hij worstelt om met de groep om te gaan en de leiding van volwassenen aan te nemen. Hij is impulsief en schaking is een punt van zorg – wat inhoudt dat wanneer hij zich verveelt, angstig of bang is, hij gewoon wegrent – dus hebben ze hem een ​​een-op-een toegewezen (deze accommodatie vertegenwoordigt $ 30.000 van zijn collegegeld).

Op zijn tweede schooldag vierden ze het Paardebloemfestival, de eerste lentedag waarop de koeien de stal uit mochten. Oscar kreeg een meltdown op weg naar de weilanden omdat hij weer naar binnen wilde. Hij heeft zo’n groot deel van zijn leven opgesloten en leert nu pas te spelen en zichzelf te zijn in een compleet nieuwe en onbekende wereld.

Naast de kosten van het programma is er de aanhoudende pijn en het trauma. Hij is begonnen open te staan ​​over zijn ervaringen op de oude school, en een deel van de informatie die ik ontvang, draagt ​​bij aan mijn woede jegens ons plaatselijke schooldistrict. Hij vertelde zijn nieuwe leraar dat hij vroeger naar een andere school ging, maar dat “het niet de juiste school voor mij was, omdat ik mijn naam niet kon schrijven”. Toen ik dit hoorde, brak mijn hart echt.

Er is ook vreugde. We maken nu deel uit van een nieuwe gemeenschap die zich toelegt op het ondersteunen van kinderen zoals Oscar, evenals hun families. Er zijn minder meltdowns tijdens de schooldag en hij doet meer dan niet mee. Hij lijkt ‘s ochtends kalmer en zelfverzekerder bij het brengen en wanneer ik hem ophaal, waardoor ik me ook aanzienlijk rustiger en zelfverzekerder voel.

Afgezien van het prijskaartje, ben ik eindelijk verlost van de enorme last om het allemaal alleen te moeten doen – maar het had niet zo moeten zijn.

Over 24 Student

24 Student geeft jou al de informatie die je als (toekomstige) student nodig hebt om goed je studiejaren door te komen en dus een vliegende start te maken!
StudieboekenStudieboeken

Meer weten?

Tandheelkundige zorg gaat wijder open dankzij schooltandartsen

Foto: Depositphotos.comPolitici hebben opgeroepen tot meer 'schooltandartsen' om ervoor te zorgen dat alle sociale groepen goede tandheelkundige zorg hebben, vooral na de pandemie van het coronavirus.Het wordt aanbevolen dat jongeren onder de 18 jaar elke zes maanden...

Recente Posts

Tandheelkundige zorg gaat wijder open dankzij schooltandartsen

Foto: Depositphotos.comPolitici hebben opgeroepen tot meer 'schooltandartsen' om ervoor te zorgen dat alle sociale groepen goede tandheelkundige zorg hebben, vooral na de pandemie van het coronavirus.Het wordt aanbevolen dat jongeren onder de 18 jaar elke zes maanden...

0 Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Leuke kortingen & Updates

Word lid van onze nieuwsbrief